Taller de mapeig col·lectiu de la ciutat


La tarda dels dies 1 i 2 d’octubre vam organitzar unes jornades de mapeig col·lectiu de la ciutat de Barcelona.

L’activitat va ser dinamitzada per Iconoclasistas, experts en la tasca de construir cartografies inclusives del territori.

Els seus mapes estan pensats per recollir les perspectives, aportacions i crítiques de tothom, especialment d’aquelles persones que millor coneixen el terreny que es mapeja, perquè el viuen quotidianament.

Els mapejos col·lectius serien una manera d’oposar-se a la idea tradicional de mapa, que implica una organització del territori basada en l’hegemonia del poder, amb molt poc protagonisme de la participació ciutadana.

La convocatòria va ser impulsada per l’eix d’Extensió territorial (barris) i l’eix d’Urbanisme i habitatge de la Comissió de Relat de Guanyem. Va reunir diferents col·lectius, grups i persones, molts dedicats des de fa molt de temps a activitats relacionades amb l’urbanisme, l’habitatge i la participació ciutadana a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Així doncs, hi van assistir membres de La Col, Raons Públiques, La Hidra Cooperativa, Transductores, Repensar Poble Sec, Gràcia cap a on vas, Col.lectiu Punt6, Straddle3, Arquitecturas Colectivas, Observatorio Metropolitano de Barcelona, La Fundició, Celobert

A més d’aquests participants, també es van sumar a l’activitat estudiants del Programa d’Estudis Independents, així com veïns membres de les Assemblees Guanyem als barris de Horta-Guinardó, Nou Barris, Sarrià, Clot-Camp de l’Arpa, Gràcia, Sant Antoni… En total, els tallers van convocar unes 50 persones, repartides en diferents grups de treball.

Els exercicis que es van realitzar durant les jornades van ser tres:

1. Mapeig “sensorial” de les nostres experiències recorrent la ciutat. Com percebem els carrers i las plaçes, què ens diuen els nostres sentits sobre el que ens envolta, a vegades sense que en siguem conscients.

2. Mapeig de llocs comuns i estereotips urbans. Desmuntant i remuntant els barris de la ciutat.

3. Mapeig de disfuncionalitats i autonomies. Quines situacions desagradables trobem en el nostre dia a dia? De quines experiències espontànies gaudim als nostres barris? Un recull de repressions i resistències.

Els mapes creats durant les dues sessions de feina van servir sobretot per encendre la metxa d’una rica conversa al voltant de Barcelona, els seus conflictes, i les expectatives que tenim posades en la ciutat.

Un dels nostres objectius va ser intentar composar un grup mixte estable de veïns i veïnes, activistes i estudiants, amb l’objectiu d’acompanyar els processos de diagnosi que elaboraran els grups de Guanyem als barris durant els pròxims messos.

Coneixem els nostres carrers millor del que ens pensem, i per això a vegades cal donar expressió gràfica a aquest coneixement, codificar allò que absorbim per la pell i posar-ho sobre el paper, per compartir-ho. Perquè nous mapes signifiquen noves narratives de la ciutat.

I això, en definitiva, és el que estem intentant construir entre tots i totes.

Aquí us deixem fotos dels tallers (realitzades per Marcelo Expósito) i alguns exemples de la feina feta, a més d’uns fantàstics resums gràfics a càrrec de Carla Boserman.