Un partit fantasma usurpa el nom a Guanyem amb la complicitat del Ministeri de l’Interior


Guanyem Barcelona es va presentar el 26 de juny a l’escola Collaso i Gil, al barri del Raval, amb l’objectiu de construir una candidatura de confluència per guanyar l’alcaldia de Barcelona. En la seva primera fase, es va proposar aconseguir almenys 30.000 signatures per validar el projecte amb la ciutadania. Així, el 13 d’agost i davant el bon ritme de la recollida de signatures, Guanyem es va constituir com a partit polític davant notari amb la intenció de protegir-ne la marca davant possibles usos oportunistes i fraudulents. En poc temps Guanyem s’havia replicat per tot l’Estat, despertant una gran expectació. No obstant això, no va ser fins al 28 d’agost que, sent coherents amb la proposta, i un cop superat el llindar dels suports mínims, quan Guanyem va sol·licitar la inscripció en el registre de partits polítics en totes les variants idiomàtiques oficials de l’Estat. No obstant això, segons el Ministeri, dos dies abans, Julià de Fabián López va registrar el partit “fantasma” Ganemos.

Qui és Julià de Fabián López?

El número u de la plataforma Hartos.org i regidor de l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera per Ciutadans en Blanc, Julià de Fabián López, va inscriure el 26 d’agost el partit Ganemos en el registre de partits del Ministeri de l’Interior amb el clar propòsit de usurpar a Guanyem Barcelona el nom amb què es va presentar en societat el passat 26 de juny. Segons els estatuts de Ganemos, el partit té la seva seu social en una nau industrial propietat de l’empresa Aigües de Barcelona (Agbar), al número 424 del carrer Mallorca.

Com a únics membres d’aquest partit figuren en la seva junta Emilio Vera García, Roberto Crespo Blancafort i Irene Fabregat, vinculats també els dos últims a la plataforma electoral Hartos.org. Julià de Fabián és una persona amb un llarg historial d’irregularitats. L’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera va intervenir el 2008 la seva empresa d’aigües, Can Pagà SL, per motius de salubritat i davant el risc de suspensió del servei atès que no va pagar a part dels seus proveïdors. Abans de fundar Hartos.org, De Fabián va formar part de Ciutadans, partit amb el qual va concórrer a Santa Maria de Palautordera a les eleccions municipals de 2007, i d’Unión Progreso y Democracia. UPyD ja va haver de litigar amb aquesta persona atès que va registrar un web fals on feia un ús fraudulent del logotip d’aquesta formació. Julià de Fabián també va formar part del Movimiento RED, del jutge Elpidio Silva, que es va presentar a les eleccions europees.

El paper del Ministeri de l’Interior

Les actuacions del Ministeri de l’Interior en aquest assumpte han obstaculitzat el registre legítim de Guanyem beneficiant el registre fraudulent d’un partit fantasma.

El 7 de novembre finalitzava el termini que tenia el Registre de partits per notificar si acceptava o no la inscripció de Guanyem com a partit. Des de llavors Guanyem ha trucat cada dia al registre per preguntar sobre el dictamen. La resposta sempre ha estat la mateixa: “La resolució està dictaminada, però pendent de signatura” per part del subsecretari d’Interior, Luis Aguilera Ruiz. Una actuació que Guanyem no comprèn, ja que aquest silenci administratiu deixava als llimbs i en absoluta indefensió a Guanyem. No va ser fins al 27 de novembre i després d’un escrit presentat pels advocats de Guanyem el 25 de novembre, que el subsecretari d’Estat va signar la resolució que tenia sobre la taula i va notificar a Guanyem el dictamen negatiu. No obstant això, la Llei de Partits indica que, superat el termini establert, el silenci administratiu és positiu i per tant Guanyem hauria d’haver estat inscrit com a tal en el registre.

El partit fantasma Ganemos, en canvi, va ser donat d’alta el 3 d’octubre, sense cap obstacle pel mig. Així doncs, el paper del Ministeri només pot ser qualificat com a còmplice, més encara quan hi ha proves suficients que Guanyem és el legítim propietari del nom. La seva activitat és pública i notòria des del 26 de juny, fet que es pot comprovar amb les desenes de trobades realitzades als barris de Barcelona o les múltiples aparicions en premsa des de llavors, per només citar alguns exemples que així ho demostren.

Intent de xantatge

A principis de novembre, Julià de Fabián López es va posar en contacte amb Guanyem per notificar el registre, assegurant la seva total disposició per cedir sense cap condició la denominació. Guanyem es va reunir amb ell i amb Emilio Vera García, qui figura com a president del partit Ganemos, per concretar el canvi de junta i retornar així el nom al seu legítim propietari. A la reunió, celebrada al local de Guanyem, tots dos van reafirmar la seva voluntat de cedir el partit sense condicions. No obstant això, en la següent reunió, que va tenir lloc a l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera, van condicionar la cessió del partit a un repartiment territorial dels Ganemos i a la constitució d’una coordinadora estatal amb la participació del propi De Fabián i amb l’objectiu de decidir el curs de Guanyem / Ganemos al conjunt de l’Estat. Òbviament, Guanyem es va negar a acceptar cap xantatge per recuperar la legítima propietat del registre.

Exigim la devolució del registre

La revolució democràtica en curs no hi entén de xantatges ni cedeix davant la màfia, i és per aquest motiu que hem decidit fer pública aquesta situació i exigir els punts següents:

  • Exigim a Julià de Fabián López, Emilio Vera García, Roberto Crespo Blancafort i Irene Fabregat que tornin a Guanyem el registre. No acceptem condicions ni amenaces de qui només sap parasitar la feina i la il·lusió d’altri amb objectius que no tenen res a veure amb la transformació de la societat. L’assessor del PP a l’alcaldia de València, Luis Salom, també va intentar usurpar la marca a Guanyem i va fer xantatge. Després d’un recurs d’oposició, Luis Salom ja no és propietari de la marca i afronta un procés judicial. El mateix ha passat amb altres iniciatives ciutadanes que han patit processos similars a aquest.

  • Demanem a Agbar que aclareixi la seva relació amb Julià de Fabián i amb Ganemos.

  • Exigim al Registre de Partits Polítics del Ministeri de l’Interior, i en concret al subsecretari d’Interior, Luis Aguilera, i el ministre, Jorge Fernández Díaz, la suspensió de la inscripció fraudulenta del partit fantasma Ganemos i la devolució del registre a qui de forma pública i notòria pertany la propietat legítima del registre: Guanyem.

A més, informem que recorrerem la notificació del registre per no permetre la inscripció de Guanyem. Segons la Llei de Partits, passat el termini de notificació corresponent, el silenci administratiu hauria de produir efectes positius. D’aquesta manera, entenem que el Ministeri de l’Interior està actuant irregularment i impedint el dret constitucional de sufragi actiu, contingut en l’article 23 de la Constitució Espanyola. Paral·lelament, impugnarem la inscripció de Ganemos i en demanarem la suspensió cautelar.

Des que vam nèixer estem constatant que hi ha molta gent interessada en que Guanyem no tiri endavant. Guanyem Barcelona llança un missatge a totes les persones que avui lluiten per fer fora les màfies de la institucions en totes les ciutats de l’Estat: “Als carrers, a les eleccions, i, si cal als jutjats, demostrarem que la revolució democràtica en curs és imparable i no té més amo que la gent que la protagonitza”.

Comunicat en pdf.

811117086_76378_16085216750379109355