Convocatòria de l’11S


L’aposta per la democràcia real és al cor del projecte de Guanyem Barcelona. Aquest compromís suposa la defensa del dret personal i col·lectiu a decidir sobre totes les qüestions rellevants que determinen la vida en comú: des de les que tenen a veure amb el control del propi cos fins a les que incideixen en la democratització de l’economia, en l’elecció entre república o monarquia o en l’autogovern territorial.

La consulta convocada el 9N a Catalunya és una concreció d’aquest dret democràtic a decidir-ho tot. Aquesta consulta reflecteix una aspiració legítima que avui té el suport de la majoria de la població de Catalunya i que planteja una doble oportunitat. D’una banda, recuperar la sobirania ciutadana en aspectes centrals de la vida política i econòmica. De l’altra, trencar des de baix amb el règim de poder heretat del 1978 i connectar, així, amb altres iniciatives germanes que es plantegen objectius semblants dins i més enllà de l’Estat.
No autoritzar la consulta o substituir-la per un pacte entre elits comportaria un frau a la democràcia i a l’exigència ciutadana de poder votar tant sí com no, amb suport institucional o sense. Experiències com les de la PAH o el Multireferèndum ens han ensenyat que la democràcia i els drets no es pidolen, sinó que s’exerceixen. Volem decidir i estem disposats a fer-ho el 9N, abans i després.

Aquest compromís amb el dret d’autodeterminació, en tot cas, no pressuposa una posició única respecte a les preguntes que planteja la consulta. Igual que la societat catalana, Guanyem és un espai plural on conviuen persones amb identitats i orígens múltiples i amb diverses percepcions de la qüestió nacional i territorial. Aquesta pluralitat travessa les posicions independentistes, federalistes i la de molta gent que considera que, en les condicions actuals, només una ruptura democràtica prèvia permetria plantejar un acord federal o confederal lliure, entre iguals. Totes aquestes opcions són en la nostra opinió legítimes i haurien de tenir cabuda en un projecte municipalista rupturista com el que pretenem impulsar.

Per aquest motiu, Guanyem Barcelona ha acordat donar suport a totes aquelles mobilitzacions i accions reivindicatives promogudes des de la societat civil a favor del dret a decidir i de la convocatòria de la consulta ciutadana del 9N perquè tothom pugui expressar lliurement la seva opinió. Com a Guanyem Barcelona, volem fer una crida a tots els veïns i veïnes de la nostra ciutat a participar en els diferents actes organitzats al llarg del dia.

Guanyem Barcelona, així mateix, ha acordat participar en les accions reivindicatives que dotin la Diada d’un clar contingut de denúncia social i serveixin per visibilitzar les lluites dels moviments socials de la ciutat. Volem, d’aquesta manera, reiterar el nostre compromís amb la defensa dels drets socials i de la ciutadania, així com l’oposició a les polítiques de retallades impulsades des de l’esclat de la crisi financera. L’exigència de la reivindicació democràtica del dret a decidir no pot anar dissociada del dret a decidir en altres àmbits de la vida política i social del país. 

Guanyem Barcelona participarà en l’acció promoguda per forces com el Procés Constituent i la Marxa per la Dignitat davant l’edifici del Deutsche Bank, símbol del domini del capital financer i de l’especulació que pateix la nostra ciutat. El punt de convocatòria es correspon a l’espai dels trams 19 i 20 de la V i al Passeig de Gràcia amb la Diagonal, davant del Deutsche Bank, a les 15 h.

Així mateix, Guanyem Barcelona també serà present a l’acció promoguda per la Plataforma per una Catalunya Social, juntament amb la FAVB, els sindicats, ONG i altres entitats que ocuparan amb el lema “Per una Catalunya social” els trams de la V situats a la Gran Via, entre els carrers de Balmes i Rambla de Catalunya, que es corresponen amb els trams 57 i 58 de la convocatòria.

Barcelona, 9 de setembre del 2014