Comunicat davant l’anunci d’eleccions anticipades a Grècia: contra la por i les amenaces del grans poders financers i polítics, el canvi al sud d’Europa és urgent i possible!


El passat 9 de desembre el primer ministre conservador Antonis Samaras va convocar les eleccions a la presidència de Grècia de forma anticipada. La causa principal va ser la impossibilitat del govern, per causa de les resistències social, de signar un nou préstec amb la Troika que implicava noves retallades i privatitzacions. El mateix dia d’aquesta convocatòria els mercats van reaccionar de forma violenta –la borsa grega va patir la pitjor caiguda en 30 anys i la prima de risc va pujar un 10%– davant de la possibilitat que això porti a unes eleccions generals que segons les enquestes guanyarien la coalició d’esquerres Syriza.

Després de tres rondes de propostes, Samaras no ha aconseguit la majoria necessària per imposar un candidat a la presidència. Arran d’això, avui ha anunciat la dissolució del parlament i la convocatòria d’unes eleccions generales que se celebraran el 25 de gener.

La possibilitat que Syriza arribi al govern i posi en qüestió les actuals polítiques neoliberals ha generat una intensa campanya de descrèdit contra la nova formació. Els mercats financers, els grans mitjans de comunicació i els membres destacats de la classe política tradicional veuen Syriza com a una amenaça inacceptable contra els seus interessos, no només a Grècia, sinó al conjunt d’Europa.

Aquesta campanya és molt semblant a la realitzada durant les eleccions parlamentàries de l’any 2012. En aquella ocasió, Syriza es trobava primera a les enquestes setmanes abans de les eleccions. La campanya de por engegada en contra seva va fer que molts votants canviessin d’opinió i que la nova formació perdés per un estret marge. Actualment, Syriza lidera les enquestes. La intenció de l’actual campanya és afavorir l’arribada d’un nou govern conservador que signi un nou rescat amb la Troika a canvi de més retallades i privatitzacions.

És molt probable que opcions favorables a combatre les desigualtats i el poder de les grans finances com Guanyem Barcelona s’enfrontin a campanyes semblants en els propers mesos. És per això que volem expressar el nostre suport i solidaritat amb els milers de ciutadanes i ciutadans grecs que estan dient prou a la situació actual, i encoratjar-los a votar amb llibertat i sense por. També volem expressar a Syriza la nostra solidaritat davant la campanya de difamació que està patint per evitar que porti a terme el seu projecte de rescat ciutadà. Si volem recuperar les nostres ciutats i els nostres barris per la ciutadania és important que els vents democratitzadors bufin a totes les escales. Per això desitgem que les eleccions que s’acosten, a Grècia i a tot arreu, es puguin dur a terme sense extorsions i amenaces i que els anhels de canvi que recorren el sud d’Europa acabin sent una realitat imparable.

Codi ètica política