Codi Ètic: primer gran èxit de l’aposta per la confluència a Barcelona


Del 24 al 30 de novembre Guanyem Barcelona demana a la ciutadania la validació del text consensuat entre els diferents espais polítics

A través d’eines de participació digital que s’habilitaran a la web Guanyem Barcelona demanarà a la ciutadania la validació del text final de Codi Ètic.

Es tracta d’un text que s’ha treballat durant cinc mesos de forma compartida entre els diferents espais polítics que han participat de la confluència. Una proposta amb la qual Guanyem Barcelona va interpel·lar a la resta de partits a treballar partint d’ objectius comuns per democratitzar i fer més transparents les institucions públiques a partir de les próximes eleccions municipals.

El perquè de la confluència

Guanyem Barcelona va néixer com a resposta a una situació excepcional. A partir d’una estafa generalitzada, d’una ofensiva inèdita contra els drets i les conquestes socials de la majoria. I partíem, també, d’un anhel de canvi i de democràcia real que no es veien des de fa temps.

Enfrontar-se als que pretenen vendre la ciutat al millor postor no és fàcil. Sabíem que una candidatura per guanyar i transformar la realitat no podia ser cosa d’uns pocs i que no podíem començar de zero. Per això parlem de la necessitat de confluència entre actors diversos. Entre gent de partits i gent de moviments socials.

Cinc mesos, diversos passos i un text final

Durant aquests cinc mesos, Guanyem Barcelona ha construït espais de trobada amb gent de forces polítiques que compartien objectius: Podem, ICV-EUiA, la Trobada Popular Municipalista (TPM) impulsada per la CUP, Procés Constituent, el Partit X, EQUO i moltes altres . Hem coincidit en barris, en eixos sobre salut, educació, habitatge, turisme, en múltiples reunions que permetessin identificar acords i llimar les discrepàncies.

Amb la voluntat de fer les coses d’una altra manera, Guanyem Barcelona ha complert amb una promesa que es va realitzar el passat 26 de juny: avançar en l’elaboració d’un Codi Ètic comú que asseguri que l’espectacle de corrupció i privilegi a què ens té acostumats la vella política no es repeteixi mai més.

Aquest Codi Ètic impulsat per Guanyem Barcelona i treballat per totes les parts implicades pretén, de forma molt clara, limitar sous i mandats, rebutjar la dependència dels grans bancs responsables de la crisi econòmica, gestionar les administracions públiques de manera participativa i transparent. Aquest Codi Ètic es tancarà el 2 de desembre, un cop finalitzat el procés de validació ciutadana. Serà a partir del 20 desembre i fins al 6 de gener quan està previst tancar la confluència amb els diferents actors, la qual inclourà un mètode sobre la confecció de les llistes, el finançament, i punts rectors del programa de la candidatura.

El debat sobre la confecció de les llistes es va iniciar en un taller amb més de 200 persones de Guanyem Barcelona, Podem, ICV-EUiA, i Procés Constituent retransmès per streaming, del qual es penjaran els resultats a la web de Guanyem abans que acabi la setmana.

A Guanyem es parteix de què la confluència entre sensibilitats diverses no és senzilla. Alguns actors, com la TPM, no comparteixen, de manera legítima, la hipòtesi que cal guanyar, la qual cosa ha suposat un desencadenant de desavinences respecte a la confluència, i reticències cap a alguns actors de la mateixa. Des de Guanyem creiem que “efectivament són necessàries diferents estratègies per generar una transformació profunda; però, la situació d’emergència en què ens trobem i l’excepcional oportunitat de canvi que s’ha obert en aquests mesos ens obliguen a apostar per guanyar Barcelona. És per això que esperem poder trobar-nos amb tots els actors que volen un canvi profund en una candidatura de confluència o més enllà d’ella”.

El Codi Ètic és la primera fita de la confluència. A partir del tancament final del text els següents passos importants a seguir seran la confecció del pre-programa i les llistes electorals.