La importància de guanyar Barcelona


Por Arnau Mallol @Arnaumb_

Publicado en su blog el 03/12/14

Necessitem construir una ciutat il·lusionadora, amb un Ajuntament al servei de les majories i de la revolució democràtica i social que necessita el sud d’Europa. Barcelona té un paper clau en un 2015 que pot servir per avançar en la caiguda del règim.

Les polítiques de grans esdeveniments, d’atracció massificadora del turisme i de venda de la ciutat, en general, practicades per l’Ajuntament de Barcelona durant (masses) anys tenen afectacions molt negatives pel conjunt del veïnat barceloní, però també per la regió metropolitana, tota Catalunya, el conjunt de l’estat espanyol i Europa.

Posaré alguns exemples de les polítiques devastadores que s’han practicat durant anys en aquesta ciutat: urbanisme, economia i seguretat.

- La Barcelona del passat: devastació i submissió
En polítiques d’urbanisme l’actuació del consistori ha sigut Thatcherià, seguint fil per randa l’onada liberal catalana, espanyola i europea de privatitzar els beneficis de l’urbanisme impulsat per l’estament públic, provocant un augment desmesurat dels preus dels pisos, una nefasta política d’habitatge social i una substitució social en molts barris de la ciutat.

També cal destacar la poca visió estratègica de l’Ajuntament per canviar el model productiu de la ciutat, per canviar el rol que el món globalitzat li ha atorgat a Barcelona: ser una ciutat aparador per als turistes. Tots els governs que han manat a Barcelona han acceptat, de bon grat, ser el balneari d’Europa, tots han impulsat polítiques econòmiques, fiscals, socials i urbanístiques encaminades a ser el lloc predilecte del turisme massificador.

Les polítiques de seguretat practicades per l’Ajuntament de Barcelona han estat retrògrades i violadores de drets fonamentals: tenim una ciutat restrictiva de llibertats. En tenim clars exemples amb la mal anomenada ordenança del civisme (reglament fidel a la dura Teoria de la finestra trencada dels EUA), amb el manteniment de les unitats d’antiavalots (UPAS) de la Guàrdia Urbana, amb la criminalització constant de la mobilització social i la pobresa.

Totes aquestes accions han impactat en les polítiques socials, econòmiques, energètiques i medioambientals d’ajuntaments propers, del govern de la Generalitat i del govern espanyol.

- La Barcelona del futur: il·lusió i alliberament
Necessitem una Barcelona que escolti als veïns i veïnes, necessitem un Ajuntament que faci polítiques encaminades a tenir un urbanisme redistributiu: aturi l’especulació amb fort control del preu del sòl urbà; i garanteixi l’habitatge digne per a tothom, amb lloguer forçós dels pisos buits, lloguer social i masoveria urbana.

És urgent tenir un govern municipal que posi fre al turisme massificador que destrueix els barris, necessitem actuar sobre la indústria turística. Cal sotmetre a un estricte control als hotels i apartaments turístics de la ciutat, cal invertir els beneficis del turisme en favor del benestar dels habitants de la ciutat i no sotmetre’s als designis dels lobbys. Hem de deixar de ser vistos com el balneari d’Europa, hem d’actuar per avançar cap a un model productiu diversificat i sostenible que prioritzi l’economia social i solidària.

Des de l’Ajuntament barceloní s’ha de fer una defensa ferma dels drets fonamentals, s’ha de construir la ciutat de les llibertats civils i polítiques de totes i tots. Els barcelonins i barcelonines ens mereixem una Alcadessa que dissolgui les unitats d’antiavalots de la Guàrdia Urbana, que actuï decididament contra el CIE de la Zona Franca, que es posi al costat dels veïns i veïnes agredides per la BRIMO dels mossos d’esquadra i que lluiti en defensa de la democràcia i la llibertat, tot exigint la derogació de la Ley Mordaza que està aprovant el govern del PP.

- Posem Barcelona al servei de la revolució democràtica i social:
Barcelona és la capital de Catalunya, la segona metròpoli amb més habitants de l’estat espanyol, la 11a ciutat més gran d’Europa i un dels centres polítics i econòmics més influents del món.

Amb aquesta carta de presentació és inqüestionable la importància que té la ciutat de Barcelona actualment. Les decisions que es prenen a Barcelona tenen conseqüències més enllà del 1.611.822 habitants de la ciutat i, també, dels més de 3 milions d’habitants de l’àrea metropolitana d’influència més directa.

Com es veu, Barcelona és una peça clau per iniciar la transformació social, econòmica i política que acabi amb el règim de la deutecràcia que destrossa vides humanes. És necessari assaltar, democràticament, l’Ajuntament de Barcelona, per posar aquesta institució al servei de les majories socials.

Aquest 2015 el sud d’Europa és molt important, ja que una victòria de Syriza a les possibles eleccions anticipades a Grècia, les eleccions generals a l’estat espanyol amb Podemos trencant el bipartidisme, i una Barcelona recuperada per les majories socials suposarien un pas endavant per fer caure la Troika.

Les eleccions municipals del 2015 se’ns presenten com una ocasió d’or per encarrilar el canvi democràtic i social que necessita el nostre país i tots els pobles d’Europa.

El proper 24 de maig és vital que guanyem Barcelona!

Sigan ustedes sabiendo que, mucho más temprano que tarde,
de nuevo abrirán las grandes alamedas por donde pase
el hombre libre para construir una sociedad mejor”
Salvador Allende Gossens (1908-1973)