#GuanyemElsServeis: Reunió per recollir expertesa sobre la gestió de l’aigua


El 23 de novembre, Guanyem Barcelona va participar, conjuntament amb altres formacions polítiques com ICV-EUiA, Podem i la CUP, així com organitzacions socials, en un col·loqui organitzat per la plataforma ciutadana “Aigua és Vida” sobre processos de remunicipalització de l’aigua a Itàlia i a França. Durant l’acte, membres de moviments socials a favor del dret a l’aigua d’aquests dos països van exposar experiències i casos concrets de retorn a la gestió pública de l’aigua.

Per una banda, Renato di Nicola, membre del Foro Italià dels Moviments de l’Aigua, va recordar que, amb el suport d’una gran mobilització ciutadana que va recórrer tot el país, el 2011 es va celebrar un referèndum constitucional que va aprovar que l’aigua no es privatitzés i que no hi hagués lucre en el rebut. Des d’aleshores, s’han impulsat molts processos democratitzadors del servei i remunicipalitzacions de la gestió a altres ciutats, com Nàpols.

Per altra banda, Anne Le Strat, que fou tinent d’alcalde de París fins al 2014, va explicar el procés de remunicipalització impulsat a la ciutat de París. A diferència d’Itàlia, aquest procés no va ser impulsat massivament per la societat civil, sinó pel Partit Socialista Francès. Tot i els entrebancs que SUEZ (AGBAR n’és filial) i Veolia (una altra gran multinacional) van posar-hi, el resultat ha estat un èxit, ja que el primer any de la remunicipalització, el 2010, es van reduir en 30M € els costos del servei, van augmentar les inversions i van reduir les tarifes un 8%.

Malgrat no ser un procés impulsat per la societat civil, van crear l’Observatori Ciutadà de l’Aigua per afavorir la participació ciutadana en l’avaluació de tots els informes de l’empresa pública d’aigua, a banda de donar-li representació, juntament amb entitats sindicals, ecologistes i de consumidors, al consell d’administració de l’empresa pública. Pel que fa a les polítiques socials, gràcies a la remunicipalització es va garantir a tota la població un servei mínim d’aigua i no es produeix cap tall a aquelles famílies que no poden fer front als rebuts. En aquest sentit, la millora en el servei, econòmica, social i ambiental, en tan sols 4 anys és un èxit tan palpable que ara mateix cap partit de l’oposició preveu retornar a la gestió privada.

Finalment, tots dos ponents es van oferir a assessorar els equips tècnics responsables en cas que es duguin a terme processos de remunicipalització de l’aigua a Barcelona o a altres ciutats, com Terrassa.