Governar obeint: Jornades de codi ètic, 10 i 11 d’octubre


Els dies 10 i 11 d’octubre la ciutadania, moviments socials de Barcelona i forces polítiques (Guanyem Barcelona, Procés Constituent, Podem Barcelona, ICV, EUiA, Trobada Popular Municipalista i Xarxa Ciutadana Partit X) debatrem sobre la construcció del codi ètic d’una possible candidatura de confluència que tingui com a objectiu guanyar les properes eleccions municipals de la nostra ciutat. Serà a “Governar obeint. Jornades de codi ètic per a la confluència a Barcelona”, una trobada que tindrà lloc a la Sedeta (c. Sicília, 321).

Entenem que la ciutadania, protagonista de l’actual revolta democràtica, reclama unes noves formes de fer política amb les quals puguem sortir de la crisi amb més democràcia i no menys. Això es tradueix en l’exigència d’una nova forma de fer política: un canvi en les regles del joc, un nou contracte de relacions entre la gent, els seus representants electes i la forma en què aquests han d’exercir la funció pública. Un codi ètic amb el qual recuperar la democràcia, que serà debatut de manera pública i transparent, tant en sessions presencials com mitjançant eines de participació en línia.

Aquest compromís ètic amb la ciutadania inclourà mesures que garanteixin un control democràtic de les institucions, donant resposta a les inquietuds ciutadanes sobre quin ha de ser el nombre de mandats i el sou moderat que dignifiqui la representació política, evitant, això no obstant, que aquesta feina es converteixi en una dedicació burocràtica continuada; i sobre quines mesures s’han establir per impedir les portes giratòries que afavoreixen les relacions il·legítimes entre les elits polítiques i empresarials, i per garantir la transparència i racionalitat del finançament dels partits polítics i de les campanyes electorals, entre altres aspectes rellevants que es relacionen amb la corrupció de les institucions democràtiques.

Es tracta de construir una candidatura municipalista de ruptura que governi obeint la ciutadania davant el poder abusiu acumulat per una minoria no elegida democràticament. Per fer-ho, creiem que s’han d’abordar de manera urgent i prioritària les qüestions esmentades. La recuperació de la democràcia per part de la ciutadania no pot basar-se només en promeses, ni en la simple confiança de la gent en l’honestedat dels seus representants. Hem d’establir també garanties de control de les institucions i dels respresentats polítics per part de la ciutadania. Al mateix temps, es tracta de concebre mesures de coresponsabilitat de la gestió de les institucions democràtiques, i de la protecció dels representants electes davant la influència dels poders no escollits democràticament.

És per això que convoquem tota la ciutadania: per aconseguir que el debat sigui ric i plural amb l’objectiu d’arribar al consens sobre mesures profundes, però també realistes.

Inscriu-te a les Jornades

Descarrega el document del Codi Ètic

Lloc: la Sedeta (c/ Sicília, 321, metro Sagrada Família)
Horari: divendres 10, de 19 a 21 h / dissabte 11, de 9 a 14 h

facebook_codietic