El codi ètic: les nostres línies vermelles


fb_DEF_01

Després de mesos de negociacions, esmenes ciutadanes i moltíssimes hores de feina, s’ha aprovat el text final de codi ètic impulsat des de Guanyem Barcelona. En total 1.085 persones han votat el codi ètic, de les quals un 96,68% (1.049 vots) l’ha aprovat, i només un 2,9% (27 vots) ha votat negatiu i un 0,8% (9 vots) s’ha abstingut. Estem orgulloses d’aquest codi ètic que avui es valida, ja que no té precedents a la ciutat de Barcelona. No hi ha cap força, que actualment tingui representació a l’Ajuntament, que compleixi ni un 10% del que es recull en aquest document. Aquest codi ètic és, per tant, una molt bona notícia per a la nova política que Guanyem Barcleona vol instal·lar com a norma.

El codi ètic salta a l’agenda política

Darrerament, diferents formacions (PSOE, PP o UPyD) han parlat sobre la necessitat de crear codis ètics propis. Ens alegrem d’haver provocat aquest debat, ja que fa menys de mig any no formava part de cap agenda política. Aquesta és ja la nostra primera victòria. Ara bé, no siguem il·lusos, part de les mesures d’aquest codi ètic, que ha sumat treball i esmenes de diferents forces confluents i ciutadania, es podria aplicar de manera immediata si hi hagués voluntat política. Per exemple: agenda de reunions, publicació dels criteris emprats per a la contractació dels càrrecs de lliure designació.

Tres mesos de treball, un text final consensuat i validat públicament

Des de Guanyem Barcelona vam proposar la creació d’un codi ètic per fixar unes noves regles del joc per governar les institucions públiques, les nostres línies vermelles. Aquesta iniciativa era urgent si volíem començar a fer política provocant una regeneració política real, donant a la ciutadania una una capacitat de decisió més àmplia en les qüestions polítiques. Així doncs, per Guanyem Barcelona i les forces que el subscriuen, Podem BCN, ICV-EUiA i Procés Constituent, ha estat una prioritat establir mecanismes de transparència, rendició de comptes, limitació de sous i mandats de la política institucional i professionalitzada.

El text recull un codi de pràctiques i accions concretes perquè les persones que ocupin càrrecs electes i de lliure designació les compleixin. A més, assegura una gestió política compromesa i propera a la ciutadania; amb mecanismes eficaços, democràtics i populars de transparència en el finançament i rendició de comptes, i amb espais reals de participació i decisió de la ciutadania en els assumptes públics.

Respecte la duplicació de càrrecs, els càrrecs electes de la candidatura es comprometen a no duplicar càrrecs, excepte aquells vinculats a la seva condició de regidor/a. Així com tampoc a cobrar en concepte de dietes o remuneracions extres per assistir a reunions. A això s’hi afegeix el fet que els càrrecs electes cobraran un sou màxim de 2.200 € i no acceptaran regals. Aquest límit salarial no es compleix avui dia per cap formació, les quals, com a màxim, aporten un percentatge del sou a l’organització. Així mateix, es recull que la candidatura farà un ús del finançament coherent amb el codi ètic i els seus valors, i es realitzaran aportacions puntuals i amb la finalitat d’enfortir el teixit associatiu (sense generar dependències o clientelismes)

Actualment, la ciutadania reclama la necessitat que la candidatura no contribueixi a llargues carreres polítiques dels càrrecs electes; a més, es veu necessari que s’adquireixi experiència i coneixement per poder desenvolupar bé la funció. És per això que el codi ètic també inclou la limitació a dos mandats, més un, que s’ha de sotmetre a referèndum.

El codi ètic es el primer pas per a la confluència i el primer gran pas per guanyar la ciutat.