El Cas Pujol no hauria estat possible sense CiU, PP i PSOE


Guanyem Barcelona i Podem presenten querella conjunta contra la família Pujol contra l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i Soley, Marta Ferrusola i Lladós i els seus fills, on també s’inclou a empresaris amics de la família com Carles Sumarroca o Jordi Puig Godes.

L’objectiu de la querella és denunciar les activitats -presumptament il·lícites- que hauria comès aquest entramat empresarial, així com fer el possible per arribar al final del procés perquè assumeixin les possibles conseqüències penals que puguin derivar-se de les seves activitats i de les de tercers.

“Hi ha indicis suficients que el cas Pujol no hauria estat possible sense la complicitat entre CiU, PP, PSOE i les seves filials” Ada Colau.

La família Pujol Ferrusola ha conformat des de la Transició un entramat empresarial per a benefici propi i d’empresaris propers. Així ho han evidenciat al llarg dels darrers anys diverses investigacions judicials, interpelacions parlamentàries i, també, el fet que fills de la família Pujol-Ferrusola explotin -o hagin explotat- negocis concessionaris de l’adjudicació pública.

A més, des de Guanyem Barcelona i Podem es considera que cal investigar si els diners que Jordi Pujol i Soley ha reconegut evadir durant molts anys a un paradís fiscal provenen de l’herència del seu pare, Florenci Pujol, o bé si són diners provinents d’activitats econòmiques al marge de la legalitat i aprofitant la seva posició de poder. Aquesta querella s’interposa perquè hi ha indicis suficients per pensar que podria haver estat així, i es demanarà al jutge Pablo Rafael Ruz que practiqui les diligències oportunes per esbrinar si les més de 50 empreses de la familia Pujol-Ferrusola s’han beneficiat econòmicament a canvi de tractes de favor a empreses properes en operacions de caire públic.

Guanyem Barcelona treballa per investigar els possibles casos de corrupció i vetllar perquè els seus responsables n’assumeixen les conseqüències.

“Cal investigar els corruptes i fer que assumeixin responsabilitats. L’entramat ha gaudit d’impunitat mentre Jordi Pujol ha contribuit a donar estabilitat als partits del règim, PP i PSOE, en els governs de torn. Així ho demostra el tancament de la instrucció de Banca Catalana o les declaracions recents de l’exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, que assegurava que va rebre ordres del PSOE per no investigar-lo”, diu Jaume Asens, advocat.

Per això Guanyem Barcelona i Podem/Podemos, així com altres forces polítiques i entitats de la societat civil, en la seva voluntat de treballar conjuntament per denunciar casos de corrupció política i construir noves formes de fer política, han volgut estar presents en el procés de denúncia a l’ex president de la Generalitat de Catalunya i garantir que es practiquen totes les diligències necessàries fins al final.

Confluència

“Ni pactes de saló ni aliances de despatxos, sinó una nova política de confluència basada en objetius comuns, entre ells el de la transparència, davant del partit únic –format per diferents clans—dels diners, la corrupció i la impunitat”. Així ha definit Ada Colau, portaveu de Guanyem Barcelona, el sentit de l’acte de presentació de la querella de la plataforma i de Podem/Podemos contra Jordi Pujol i la seva família, que s’ha fet aquest matí al Pati Llimona de Barcelona. Confluència: a la mesa, la mateixa Colau i els coautors del text, l’advocat Jaume Asens i l’exfiscal Carlos Jiménez Villarejo. Confluència: a la fila zero, al costat d’Íñigo Errejón, dirigent de Podem/Podemos, Lluís Rabell, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB); Vanesa Valiño, de l’Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC); Joan Herrera, d’ICV-EUiA; Simona Levi, del Partido X, i David Balbas, del Procès Constituent.

Confluència, és a dir, coincidència en una mateixa finalitat: la de denunciar la connivència mafiosa entre els diners i la política, la de posar fi al desordre establert i al patriotisme d’oripell. No només això: també la de recuperar drets i sobirania i rescatar la democràcia de les elits que l’han segrestada, gairebé quaranta anys després del pacte entre polítics espantats que anomenem transició. En paraules de Villarejo, “el sanejament democràtic impulsat per la ciutadania davant de l’imperi de la corrupció i dels abusos de la casta del poder”, la catalana i l’espanyola, “unides per l’amor a la mateixa pàtria: Suissa”, segons Errejón.

Confluència en front de les màfies –una de les paraules recurrents— per posar fi a molts anys de mutisme i encobriment. Mutisme entre les ruïnes de la decència: davant del silenci dels grans mitjans de comunicació espanyols, Herrera ha recordat que el diari The New York Times calcula que Joan Carles I té una fortuna de 2.300 milions de dòlars. I Villarejo ha denunciat les traves i l’entorpiment sistemàtic amb què s’han trobat els denunciants de la corrupció durant els anys de plom “en què els rics han perdut la por als pobres”, en expressió de Josep Fontana, citada per l’exfiscal. Una forma perversa d’ordre. La moral és una qüestió privada; la decència, una necessitat pública.

L’acció penal, presentada a l’Audiència Nacional aquest mateix matí, es dirigeix, doncs, contra el ‘clan Pujol’, però, siguin quins siguin els efectes que tingui, les quaranta pàgines del text responen a un propòsit més general. Els abusos de l’expresident de la Generalitat són especialment escandalosos, però no van sols, sinó acompanyats: són l’última mostra de corrupció propiciada pel sistema dels partits hegemònics “que es tapen les vergonyes” (Colau), de la xacra “que s’ha estés com un virus per les institucions” (Asens), perquè el ‘cas Pujol’ no és un fet aïllat, una poma podrida, sinó “el cas central del règim del 78” (Errejón). Per això l’acció popular. I per això la crida dels signants a d’altres institucions i partits. No es tracta d’un soroll simbòlic. Del que es tracta és d’aconseguir mecanismes efectius de control dels comptes públics i la recuperació democràtica. I una palanca: la confluència. Per recuperar la democràcia.

Descarrega la Querella aquí

Més informació del cas Pujol